Un nou studiu clinic evaluează eficiența pe termen lung a terapiei fistulelor perianale la pacienții cu boala Crohn

 

 

În noul studiu, intitulat “Tratament multimodal al fistulelor perianale în boala Crohn: setoane vs terapie anti-TNF vs terpie chirurgicală PISA: protocol de studiu controlat și randomizat,” autorii prezintă un nou protocol de studiu ce compară trei linii terapeutice, studiu publicat în revista Trials.

Boala Crohn împreună cu colita ulcerativă sunt cele mai frecvente forme de boală inflamatorie intestinală ce afectează cca 1.4 milioane de americani. Până la 25% din cei cu boală Crohn fac fistule, cel mai adesea fistule perianale – o manifestare debilitantă a bolii asociată cu durere locală și scurgeri – care pot fi sursa de morbiditate pentru aceștia.

Tratamentul clasic pentru fistulele perianale este cel chirurgical, fie prin plasarea de setoane în vederea drenării cronice a fistulei, fie o plastie. Însă aceste tratamente au un efect negativ asupra calității vieții pacienților, sau/și necesită deseori reintervenție. Prin terapia cu agenți anti-TNF (infliximab și adalimumab) tratamentul s-a schimbat, deși nu i se cunoaște eficacitatea pe termen lung comparativ cu tratamentul chirurgical.

În acest nou studiu autorii vor să determine eficiența și eficacitatea celor trei terapii acceptate pentru fistulele perianale la cei cu boală Crohn. S-a creat un studiu multicentric, randomizat (numit PISA) în care pacienții au fost randomizați în vederea tratării cu setoane, sau cu anti-TNF sau prin plastie. Evaluarea primară a luat în considerație reintervenția chirurgicală la un an datorată complicațiilor. Evaluarea secundară a inclus și alți parametrii (numărul pacienți cu fistule închise după 18 luni, activitatea bolii după scorul PDAI, numărul necesar de administrări de antibiotic, precum și calitatea vieții).

La completarea studiului autorii vor determina eficiența celor 3 metode terapeutice și rezultatele lor pe termen lung. Până în prezent, înrolarea s-a făcut în 3 centre din Olanda, dar vor participa curând și centre din Italia, Irlanda și Marea Britanie. Studiul este înregistrat în Olanda cu nr. NTR4137.

La completarea studiului, echipa își dorește să elaboreze ghidul de tratament pentru tratarea fistulelor perianale la bolnavii cu boală Crohn.

 

 

Sursa:http://ibdnewstoday.com

 Toate drepturile rezervate                                Developed by Maria Ștefănescu