Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase este o opțiune de tratament eficientă în cazul acestor afecțiuni. În funcție de simptome, medicul curant vă poate recomanda să reduceți consumul de produse lactate sau fibrele alimentare. Pe lângă regimul alimentar adecvat se recomandă și multă odihnă și evitarea stresului din viața cotidiană.
Tratamentul este instituit de o echipă de medici formată din medicul de familie, medicul gastroenterolog și eventual un chirurg. Scopul principal al tratamentului este de a vindeca inflamația. Tratamentul medicamentos contribuie la ameliorarea inflamației; în special medicamentele antiinflamatorii: sulfasalazina, corticosteroizi, dar și supresoare ale sistemului imun: azatioprina, mercaptopurina. Eficientă este și administrarea unui antibiotic de genul metronidazolului pentru a distruge germenii din intestine, mai ales dacă pacientul suferă de boala Crohn.
Alte medicamente ce pot fi recomandate: antidiareice, laxative, analgezice. Nu luați niciun medicament fără avizul medicului!
În cazul apariției simptomelor severe (diaree, febră, vărsături, etc.), bolnavul trebuie internat în spital pentru administrarea unui tratament cu fluide speciale și medicamente, care vor fi administrate intravenos. În unele situații, Colita ulcerativă se poate agrava astfel încât medicamentele să devină ineficiente; în această situație, se poate recurge la intervenție chirurgicală pentru ablația totală sau parțială a colonului.
Chirurgical
• În tratamentul complicațiilor.
• În tratamentul bolii refractare la tratamentul medicamentos.
Prevenție
Nu există un regim alimentar care să prevină dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale.
Regimul alimentar poate ameliora simptomele (mai ales inflamația) la persoanele care suferă de colită ulcerativă sau boala Crohn. Cu toate acestea, științific nu s-a demonstrat că evitarea sau consumul preponderent al unui produs alimentar declanșează crizele de durere specifice bolilor intestinale inflamatorii.
Renunțarea la fumat este singurul lucru care ameliorează simptomele persoanelor cu boala Crohn. Conform studiilor, există o relație strânsă între numărul și gravitatea crizelor specifice bolii Crohn.
Toate drepturile rezervate Developed by Maria Ștefănescu