Mituri despre Bolile Inflamatorii Intestinale

 

 

 

1) “Suplimentele alimentare sunt inutile în tratarea bolilor inflamatorii intestinale.”

Există tratamente alternative care pot fi de ajutor în tratarea anumitor simptome ca durerile de stomac, constipația sau greața.

Vitaminele, cum ar fi vitamina B12 sunt benefice pentru cei cu boli inflamatorii intestinale. Adesea, deficitul de vitamina B12 apare din varii motive la cei cu disfuncții gastrice. Uneori, gastrita de ex., inhibă absorbția normală a vitaminei ducând la depleție (eliminare excesivă a unor constituenți esențiali ai organismului (apa, electroliți) )severă, lucru ce apare și după tratamentul chirurgical (ileostomie).

În aceste cazuri, suplimentarea de vitamina B12 este crucială în evitarea apariției simptomelor deficitului de vitamina B12.

 

2) “Boala Inflamatorie Intestinală este același lucru cu Sindromul de Intestin Iritabil.”

Bolile inflamatorii intestinale și sindromul de intestin iritabil sunt doua categorii de boli diferite ce afectează corpul în feluri diferite, deși prezintă cam aceleași simptome.

Bolile inflamatorii intestinale cauzează inflamație severă a tractului intestinal.

Sindromul de intestin iritabil sau “colonul spastic” nu produce leziuni definitive ale mucoasei intestinale.

 

 3) “Urmând o dietă sănătoasă m-am vindecat.”

Nu există vindecare pentru boala Crohn sau colita ulcerativă.

Mâncând sănătos, eliminând mâncarea de fast-food și identificând triggerii alimentari se pot ameliora o multitudine de simptome ale acestor afecțiuni, si deasemenea pot preveni episoadele acute, dar NU înseamnă să nu mai vizitați medicul specialist sau să nu vă luați medicamentele.

 

 4) “Am auzit că bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de stres și depresie.”

Nu se știe cu exactitate ce declanșează aceste afecțiuni.

 Anumiți cercetători cred că se datorează unui virus. Se știe cu exactitate că anumiți factori pot complica boala: stresul prelungit, alimentația nesănătoasă, fumatul pot exacerba boala, dar nu sunt cauzele apariției ei.

Pentru minimizarea durerilor și pentru a rămâne în remisie cât mai mult timp trebuie să mâncați sănătos, să reduceți stresul și să evitați fumatul.

 

5) Ai boala Crohn? Am auzit că boala inflamatorie intestinală este doar diaree cronică cu nume pretențios.”

Diareea este unul dintre simptomele bolii Croh și ale colitei ulcerative.

În unele cazuri, pacienții cu Crohn nu suferă de diaree, ceea ce îngreunează diagnosticarea. Dacă suferiți de diaree cronică nu ignorați simptomul, consultați medicul.

Aceste afecțiuni sunt foarte complexe, și înseamnă mult mai mult decât diaree cronică.

 

6) “Dacă nu vedeți sânge în scaun, înseamnă că este doar sindromul colonului iritabil.”

Consultați medicul dacă aveți simptome digestive, chiar și în lipsa sângerării.

Așa cum absența diareei nu elimină diagnosticul de boală Crohn sau colită ulcerativă, nici absența sângelui din scaun nu înseamnă că nu aveți o boală inflamatorie intestinală.

 

7) “Am avut mai puține scaune, deci sunt în remisie.”

Doar medicul poate confirma remisia.

Mai puține scaune este doar unul dintre semnele remisiei. Pentru a fi siguri, consultați medicul și faceți testele paraclinice.

 

8) “Aveți boala Crohn? Înseamnă că nu puteți avea copii.”

Cele mai prescrise medicamente pentru boala Crohn sunt sigure pe perioada sarcinii și alăptării.

Nu există niciun motiv să nu încercați să faceți un copil, chiar și în timpul tratamentului. Totuși, spuneți-i ginecologului despre medicația luată, inclusiv despre vitamine.

 

9) “Daca ați suferit vreo stomie, nu puteți avea copii.”

Nu există nicio legatură directă între stomizare și fertilitatea la femei și bărbați.

Stomizarea este o procedură chirurgicală prin care se îndepartează o parte din intestin, porțiunea rămasă atașându-se la exterior de o pungă ce comunică cu mediul intern. Deși s-au citat cazuri (puține) de disfuncții erectile post stomizare, în cele mai multe cazuri ele nu apar.

Deasemenea, femeilor cu stomizare li se poate reduce libido-ul datorită disconfortului fizic și modificării psihologice postoperatorii, dar organele reproducatoare rămân neafectate.

 

 

Sursa: http://www.b12patch.com

 

 

 

 

 

Toate drepturile                                                                                                                                                                             Developed by Maria Ștefănescu