Experții spun că transplantarea fecală pare să aibe rezultate superioare tratamentului cu antibiotice,

dar mai sunt necesare studii și tehnici îmbunătățite de monitorizare.

 

 

Un articol publicat recent în BMJ, cu titlul “Transplantul fecal”, de către prof. Tim Spector de la King’s College din Londra și prof. Rob Knight de la Universitatea din California, San Diego, analizează eficiența transplantului fecal ca strategie terapeutică.

Transplantul fecal devine un tratament tot mai popular pentru tratarea infecțiilor severe, cum ar fi cea cu Clostridium difficile. Tot mai multe studii evidențiază rolul esențial al microbiotei în funcționarea sistemului imunitar, care în condiții potrivnice poate duce la apariția diverselor boli cronice, infecții și alergii. Conceptul de transplant fecal se bazează pe transferul unei microbiote de la un donator sănătos la pacient, în vederea recolonizării intestinale cu o microbiotă sănătoasă.

Transplantul fecal are o rată de succes de 85% în tratarea infecțiilor cu C. difficile, în timp ce tratamentul antibiotic are o rată de succes de doar 20%; în cel mai recent studiu, raportul este de 90% vs 26% în favoarea transplantului fecal.

Conform autorilor, transplantul fecal este o procedură relativ sigură chiar și la pacienții vârstnici sau cei cu un sistem imun compromis. Noi indicații se testează pentru transplantul fecal: obezitate, diabet, boala inflamatorie intestinală.

În SUA această procedură se face în 500 de centre, majoritatea cu material produs de un laborator din Boston; în Europa și Australia încă este revizuită această terapie, iar în Marea Britanie este clasificată temporar ca și produs medicinal oferit fiind doar de 7 centre.

 

 

Sursa: http://ibdnewstoday.com

Toate drepturile                                                                                                                                                                             Developed by Maria Ștefănescu